news-details

Gezeravcı: Boeing’in Starliner kapsülü boş olarak dünyaya geri getirildi

Alper Gezeravcı, önemli bir gelişme yaşandığını belirterek, astronotlu olarak gerçekleştirilen ilk test uçuşunda, ISS’e gidişte teknik problemler yaşayan Boeing’in Starliner kapsülünün, bu kez içinde astronotlar olmaksızın, uzayda geçirdiği 93 günün ardından boş olarak dünyaya geri getirildiğini ifade etti.

Boeing Starliner’in Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve diğer alçak Dünya yörüngesi hedeflerine mürettebat taşımak üzere Boeing tarafından NASA'nın Ticari Mürettebat Programı (CCP) kapsamında tasarlanıp geliştirilen bir uzay aracı olduğuna değinen Gezeravcı, şunları kaydetti:

“Starliner, 5 Haziran 2024, 14:52 UTC'de (TSİ 17:52) başarıyla fırlatıldı. Bu uçuş testi sırasında yörüngeye yerleşme ve ISS'e yaklaşma esnasında, hem kapsülün otomatik sistemlerle uçuşu, hem de kenetlenme sürecinde astronotların manuel kontrolü esnasında itki sistemlerine birçok defa ateşleme komutu verildi.”

Gezeravcı, “Fırlatmadan kenetlenmeye kadar süren bu test sürecinde, fırlatma öncesi kapsülde helyum kaçağı ve kenetlenme esnasında 28 itki/konumlama motorundan 5’inde bazı problemlerle karşılaşıldı. Bu sebeple; orjinal planlamada 8 gün uzay istasyonunda kalıp geri dönmesi planlanan görevin akıbeti bir süre belirsizlik taşıdı.” dedi.

93 günün ardından, 6 Eylül 22:04 UTC’de (TSİ 07.09.2024 01:04) Boeing'in Starliner uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldığını ve bir süre devam eden test amaçlı itki sistemi ateşlemelerinin ardından, gece 03:17 UTC’de (TSİ 06:17) atmosferi katederek yaklaşık 45 dakika sonra TSİ 7:01’de New Mexico'daki White Sands Uzay Limanı'na indiğini belirten Gezeravcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mürettebatlı Uçuş Testi'ni (CFT) mürettebatsız sonlandırmış oldu. Bu uçuşta görevli astronotlar Butch Wilmore and Sunita Williams, planlı 8 gün yerine, 8 ay sonra Şubat-2025’te geri dönmek üzere şu an ISS’te, NASA tarafından verilen istasyon içi görevlerine devam ediyorlar.”

  Hibya Haber Ajansı