Gedik Yatırım’ın raporunda ABD endeks vadeli işlemlerinin, yatırımcıların bilanço sezonunu ve bugün açıklanacak üretici fiyat endeksi verileri öncesinde temkinli davranmasıyla Çarşamba günü negatif seyrettiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:
“Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi büyük bankalar, sağlık devi Johnson & Johnson ile birlikte seans açılışı öncesinde bilançolarını açıklayacak. Dün açıklanan ABD Haziran ayı enflasyonuna göre, manşet enflasyon yüzde 2,4’ten yüzde 2,7’ye yükselirken, çekirdek enflasyon yüzde 2,8’den yüzde 2,9’a yükseldi. Veri sonrası CME verilerine göre Eylül’de faiz indirim ihtimali yaklaşık olarak 60yüzde ’tan yüzde 52’ye geriledi.
“Ekonomik cephede, piyasalar Başkan Trump'ın gümrük vergileri politikalarının üretici fiyatlarını ve enflasyon eğilimlerini nasıl etkilediği konusunda daha fazla netlik ararken, Haziran ayı ÜFE raporu odak noktasında. Salı günkü seansta, Dow Jones yüzde 0,94, S&P 500 ise Haziran ayına ait beklenenden yüksek gelen tüketici enflasyonu verilerinin etkisiyle yüzde 0,4 değer kaybetti. Bu veriler, gümrük vergilerinden kaynaklanan fiyat baskılarına dair korkuları yeniden canlandırdı. Buna karşılık, Nasdaq Composite endeksi, şirketin Çin'e H20 AI çiplerinin satışına yeniden başlama konusunda iyimserlik göstermesinin ardından Nvidia'nın yüzde 4'lük yükselişiyle yüzde 0,18 yükseldi.
“Hafta ortasında Avrupa borsalarında satış baskısı hakim oldu. STOXX 50 endeksi yüzde 0,6, STOXX 600 ise yüzde 0,3 düşüş gösterdi. Bu gerilemede yatırımcıların yeni başlayan bilanço sezonuna odaklanmaları etkili olurken, ASML Holding hisseleri yüzde 6’dan fazla değer kaybetti. Şirketin 2026 için büyüme potansiyeli görmediğini açıklaması ve bu kararı makroekonomik belirsizlikler ile ABD’ye yönelik yeni tarife risklerine dayandırması piyasalarda endişe yarattı. Renault ise yıl sonu için marj beklentisini düşürdüğünü açıklamasının ardından yüzde 17’nin üzerinde sert değer kaybetti. AstraZeneca ve Siemens Energy gibi büyük şirketler de sırasıyla yüzde 1,3 ve yüzde 1,9 oranında düştü. Öte yandan, Richemont hisseleri güçlü çeyrek geliri sayesinde yüzde 1,5 yükseldi, ancak marj baskıları şirketin önünde önemli bir risk olarak kalmaya devam ediyor. Ayrıca, eski ABD Başkanı Trump’ın ilaç ve çip sektörüne yönelik yeni gümrük tarifeleri sinyali vermesi, küresel ticaret gerilimlerini yeniden gündeme taşıdı.
Önemli şirket haberleri:
“ASML Holding (ASML) hisseleri şirketin ikinci çeyrekte yıllık yüzde 23’lük gelir artışına rağmen -yüzde 7 gibi sert bir düşüş yaşadı. Şirket, üçüncü çeyrek için €7,4 milyar ile €7,9 milyar arasında satış ve yüzde 50–52 arasında brüt kâr marjı öngördü ve 2025 yılı için yüzde 15 gelir artışı ve yaklaşık yüzde 52 brüt marj beklentisini yineledi. Ancak CEO Christophe Fouquet, 2026 görünümünü etkileyebilecek artan makroekonomik ve jeopolitik belirsizliklere dikkat çekerek, büyümenin hâlâ temel senaryo olduğunu ancak “bu aşamada teyit edilemeyeceğini söyledi.(Olumsuz)
“Bitmine Immersion Technologies (BMNR) hisseleri, milyarder yatırımcı Peter Thiel’in kripto madenciliği ve hazine yönetimi şirketi olan BMNR'den yüzde 9,1 oranında hisse aldığına dair düzenleyici başvurunun açıklanmasının ardından +yüzde 23 ile sert bir yüksleiş yaşadı. Thiel’in yaklaşık 5,09 milyon hisseyi 8 Temmuz itibarıyla topladığı ve şirkette önemli bir pasif yatırımcı konumuna geldiği bildirildi.(Olumlu)
“Global Payments (GPN) hisseleri, aktivist hedge fon Elliott Management’ın ödeme sistemleri şirketinden önemli miktarda hisse aldığı haberlerinin ardından yüzde 7 yükseldi. Hisse alımının tam büyüklüğü ve Elliott’un özel talepleri açıklanmasa da, bu gelişme şirket üzerinde potansiyel stratejik baskı oluşabileceğine işaret ediyor.(Olumlu)
“Bilanço açıklaması beklenen önemli şirketler: Johnson & Johnson, Bank of America Corporation,Morgan Stanley,The Goldman Sachs Group,The Progressive Corporation, United Airlines Holdings,Alcoa Corporation.”
Hibya Haber Ajansı